HTML

Media Slag

Média-Kritika ...elsősorban a hazai elektronikus média kritikája, szubjektív kivesézése - azonban a megszokottól eltérő szemszögből.

Címkék

arculat (2) baki (3) bárdos (3) blog (1) díszlet (1) dunatv (2) élő (1) gyurcsány (2) híradó (3) média (1) mtv (1) politika (2) rtl (1) sng (1) stúdió (1) tények (3) tv2 (4) vélemény (3) virtuális (1)

Látogatók száma

tracker

Térkép

Utolsó kommentek

Linkblog

2008.03.23. 00:19 [medi@slag]

Vizuális környezetszennyezés a képernyőn - a Duna TV és arculata

A most következő post előtt szeretném hangsúlyozni, hogy a blog mint műfaj számomra azt jelenti, hogy névtelenül ámde ugyanakkor nyílvánosan lehet fikázni dolgokat, és hangot adni szubjektív, elfogult véleményeknek. :-)

Naszóval. A Duna Televízióról fogok mostan írni, előszőr és valószínüleg utoljára. Hogy miért? Azért mert nem nézek Dunát. És miért nem? Azért, mert nem bírom. Mármint nézni. Ugyanis az én szememnek elviselhetetlen az a vizuális környezetszennyezés, amit a DTV művel.

Konkrétan olyan gusztustalan, ótvar, gagyi és hányinger a Duna tv arculata, hogy az valami hihetetlen. Én egyszerűen nem értem, hogy kerülhet ez adásba? Persze, értem én, hogy a kreatív igazgató unokaöccsének nővére a grafikus, és hát olyan édes, hogy persze hogy őt alkalmazzuk. Félreértés ne essék, nem ismerem a pontos viszonyokat, de amennyire ismerem a Duna tv-t, el tudom képzelni hogy ez a helyzet a Mészáros utcában. A vezetők egyrészt nem értenek hozzá, másrészt nem foglalkoznak vele. Aki esetleg rendelkezik némi vizuális izléssel, az pedig nem szólhat. Így megy ez.

De nem is ez a lényeg. Tessék megnézni ezeket a képeket, így néz ki a Duna Tv híradójának főcíme. Engem konkrétan a véres hányásra emlékeztet, nem tudom más hogy van vele.

A történet másik fele úgy kezdődött hogy a DTV vett egy virtuális stúdiót. Namost, ehez ugye kellenek virtuális díszletek. Hát, mit mondjak, lehet szarokat látni, elég csak az mtv-re kapcsolni, de ami itt van az egyszerűen röhejes.
A bácsi mögött van egy kibaszott nagy plazamtv-nek rajzolt tábla. Ennek persze nincs sok értelme, mert lehetne ott igazi plazmatv is, de akkor nem lehetne azokat a baromi idegesítő vonalkákat forgatni a háttérben. Arról már nem beszélve hogy a képkompozíció nézhetetlen, a bácsi meg úgy ül ott mint aki folyamatosan azon gondolkozik, hogy mikor fog már a fejére esni ez a doboz.

Szegény bácsi ráadásul olyan kicsi a tág képen, hogy csak távcsővel látni a szemét. Ami ugye nem lenne hátrány, szemkontaktus (hiteles hírolvasó stb.) Nem érdekes.

Ja, és az időjárásjelentés a kedvencem. Kb úgy néz ki, mintha windows paint-ben rajzoltak volna pár dobozt, ezek tartják a táblákat, amik között a meterológus sétálgat. Persze teljesen értelmetlenül, hiszen egy helyen is elmondhatná, de így legalább meg lehet mutatni, hogy bizony nekünk többkamerás virtuális díszletünk is van. Bár ne lenne.

És mindez azon a csatornán, ahol valamikor nemzetközi díjjal elismert időjárásjelentés volt... Igaz valamikor a Duna TV is elismert csatorna volt...

 

Persze ez a minőségi grafika nemcsak a híradót jellemzi, a csatorna egyéb spotjai, reklám, promóció és stb is hasonló színvonalas látványt nyújtanak. Szóval, egy szó mint száz, szeretnék gratulálni az arculat készítőjének. És főleg annak, aki ezt adásba engedte.

29 komment

Címkék: vélemény dunatv híradó virtuális stúdió arculat díszlet


A bejegyzés trackback címe:

https://mediaslag.blog.hu/api/trackback/id/tr21392974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergely 2008.03.23. 09:36:14

Izlések és pofonok különbözők.
Én szeretem a Duna TV-t.A grafika meg nem érdekel.Amiatt bosszankodjál Te,ha már értesz hozzá.

Leonard Zelig 2008.03.23. 09:40:17

Még mindig a legminőségibb műsora a Dunának van az összes magyar "csatorna" közül. A magyar közélethez amúgy meg illik az elbaszott híradós felület.

Dajong 2008.03.23. 09:43:32

Kedves Dizájnguru! Nézegess RTL-t, meg TV2-t! Ott gúvadásig meresztheted az izlésficamos szemed a szép, színes-tarka, csiricsáréságokon.

2008.03.23. 09:45:28

A Duna TV-nek egyetlen, de igen nagy előnye van, néha nagyon jó filmeket lehet látni itt, REKLÁM MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL (ami nálam, aki ki nem állhatja a paraszt reklámokat, nagyon jó pont!).

A Híradó díszletek egyébként mindenütt borzalmasak M2, RTL, ....

Jó pont még a Tóth Kriszta, Varga Edit, Szőllősy Györgyi hármas. Szépek, intelligensek, szépen, érthetően, magyarul beszélnek, ami manapság ritka dolog.

Az viszont valóban érdekes, hogy a mai számítástechnikával nagyon látványos és mutatós dolgokat lehetne csinálni a képernyőn, ehelyett csak gagyit látni mindenütt. De szerintem a Duna TV nem sokkal rosszabb e tekintetben, mint a többi, persze ez nem erény, csak tény...

Gyuri 2008.03.23. 09:47:29

a műsorról nem esett szó, pedig az fontosabb lett voln, ha már tv-ről írsz.
A véres hányás pedig bárkinek bármiről eszébe juthat.

dunamcr 2008.03.23. 09:47:32

na, megjöttek a felesküdött Dunavédők. Mi a fene olyan minőségi a Dunán? Néha van rajta 1-1 jó film, az aktuális / saját gyártású műsorok viszont bűnrosszak (tessék emlékezni az Anna-bálra!).

A grafika tényleg ocsmány, ordít róla hogy rajzolt, rosszak a képkivágások, nem szép a körbevágás, teljesen mű az egész.

dunamcr 2008.03.23. 09:49:25

És nem mellékesen: adóforintokból tartjuk el évek óta a filmes lobbi televizióját, ahol Pálffy G. István vagy éppen Pomezánszky György veheti fel a fizetését, a hazai nézettség kvázi nem is mérhető olyan alacsony, és azt se mondja senki, hogy erre a határon túlra van szükség, ugyanis ott is mindenhol elérhető már szinte az összes magyar tv csatorna. A Duna egész egyszerűen jó üzlet egyeseknek.

jakka 2008.03.23. 09:51:11

A Népkeltéé messze a legjobb dizájn forevör.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.03.23. 09:53:59

A Duna TV az egyetlen értékes csatorna a magyar közszolgálati palettán.

tomás 2008.03.23. 10:02:06

A blogod engem a budapest tv alufóliával,nejlonzacskóval, összecelluxozott/dekorált
díszleteire emlékeztet.
Minden esztétika hiányzik belőle (bocs) először talán a saját házad táján rakj rendet.

Pc · http://www.szamito-gep.extra.hu 2008.03.23. 10:02:57

Valóban nem viszik tulzásba a DESIGNET :))

Kula bácsi 2008.03.23. 10:08:42

Az m1/m2-nek az animált motívumos arculata volt jó, azóta abba is belepiszkáltak kicsit. Ja és ez a blog úgy néz ki mint egy kékes hányás windows paintben.

gonosz 2008.03.23. 10:09:18

nem ertelek! unatkozol azert fikazod a Dunat, vagy a kozelmultban rugtak ki, mert kreativ voltal, esetleg unatkozol azert bosszant. Miert nem ajanlod fel hozzaertesed es szaktudasod, hogy jobb legyen a szamodra annyira idegesito felulet. Probalnal te egy evrol evre csokkeno keretbol tv-ot mukodtetni. Nincs mindenben igazad,plane ugy, hogy nemis nezed!! Azt gondolom, hogy baromira irigy lehetsz es kotekedo. Sajnallak!!!!

udv Gonosz

értelmetlenségi 2008.03.23. 10:24:35

dhrta, te miért nem azzal szórakozol, amivel egyidős vagy? Vagy azt már unod? Akkor vakard meg a fejed. Ugyanabban az élvezetben lesz részed.

---

A Duna TV valóban nem a dizájn bajnoka. Ezzel szemben a határon túli magyarok egyetlen tévés kapcsolata az országgal, továbbá ugyancsak az egyetlen adó, ahol elég sűrűn adnak értékes, művészi filmeket, méghozzá reklámok nélkül. Akinek ezzel együtt nem tetszik, az nézzen Mónika-, vagy Győzike sót, és élvezzen el a profi díszletektől. Nem éri nagy veszteség a Duna tévét...

ati 2008.03.23. 10:40:07

Hát, mit mondjak? Egészségedre.
Az Indexet meg egyre kevésbé értem.

metaljacket 2008.03.23. 10:47:28

A Duna tv-t meg most is az az aporodottsag lengi be, ami a kiralyi teveket is jellemezte anno 98 es 2002 kozott. Es nemcsak a dizajnnal vannak komoly gondok, hanem a tartalommal is, eltekintve a tenyleg ertekelheto reklemmentes filmektol. Ez a csatorna szellemisegeben a PAX, a Hir, es az ECHO tv egyvelege, barki hataron tulinak erezheti magat itthon is, aki ezt nezi.

Buktikusz 2008.03.23. 11:17:53

Hát, Te aztán értesz a témához és ki is írod magadból. Klassz! :)

"Véres hányás"
Ha Te ezt látod, akkor vagy a TV-det, vagy a lelki világodat próbáld finomhangolni, a probléma inkább ott lehet.

"Szegény bácsi ráadásul olyan kicsi a tág képen, hogy csak távcsővel látni a szemét."
Végignéztél Te már valaha is egy híradót a Dunán? Ha igen, akkor talán észrevetted volna, hogy nem ez a kiragadott beállítás van végig, hanem lehetőséged adódik jobban belenézni a "bácsi" szemébe is.

Egyébként láttad Te a korábbi híradó arculatot a Dunán? Szoktál más tévéken is híradót nézni? Na, de mindegy is...

Szatmari 2008.03.23. 11:32:44

Ja, valoban nekunk itt, a hatarmenten nem jelent problemat a "nagyon designos" kereskedelmi magyar adokat nezni (bleahhh!!!) es a Duna TV-t lehet szivatni hogy milyen gagyi meg milyen oreges stilusa van mindenben, de..... Az elmult evtized tapasztalatabol tuddjuk hogy a nezosereg, legalabbis a hatarokon tul, nagyon megcsomort a szep szines marhasagoktol amit adnak a Pesti tevek. En meg a fiatal korosztalyhoz tartozok es megis azon veszem eszre magam sokszor hogy szinte egesz nap a Duna TV-t nezem, es szerintem a designja nem csak hogy elvezheto, de sot... Igaz, a roman tevek mar lehagytak a magyar teveket sok szempontbol, designbol is, csakhogy koztuk nincs egy olyan nyugtato TV ado mint a Duna.

marosy 2008.03.23. 11:57:53

Először a saját blogodat tedd rendbe és aztán fikázz másokat. Ha nem tetszik a Duna TV, nyugodtan nézzed a Győzikét az RTL Klubon, talán az lenne a te szintednek megfelelő.

grigorij (törölt) 2008.03.23. 12:04:38

Ja igen! A blog pont erre jó! Nevenincs senkik névtelenül fikázhatnak bármit, miközben orgazmusuk van... Öreg! Nevetséges vagy! Nézegess 3D-s animációkat...

macskafaraok 2008.03.23. 12:06:19

Gyengécske írás,
De kétségtelen hogy az alapmeglátás, az arculat, különösen a híradó ténykérdés.


P.s.:
>A történet másik fele úgy kezdődött hogy a DTV vett egy virtuális stúdiót.
2x van nekik, 1x Orad, 1xVizRT

fifibá 2008.03.23. 12:17:05

Tévét a műsoráért nézek, ezért a Duna nálam messze dobogós. Igaz, a magyar kereskedelmi adókat, mivel csak az egyetemes emberi értékek gátlástalan kiirtására jók, kivettem az adók listájából, hogy véletlenül se fertőzzenek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.03.23. 12:23:59

Sok gomb van a távirányítón, nézz RTL-t, az überprofi....

krapulax 2008.03.23. 12:29:57

A Duna Tv már akkor is legalább 10 évvel volt elmaradva az adott kor színvonalátol, amikor létrehozták. Ez pedig meg is mardat, sőt. Igekeznek, igyekeznek, de hát nem megy. Se díszlet, se designe, se emberek terén.

mb 2008.03.23. 12:41:17

Te is tuti ilyen grafikus unokaöccs vagy a csini blogfejléc alapján, ami persze itrózatosan szarul néz ki.
Ha azt mondod, hogy irónia akart lenni a saját szar dizájnod, nem hiszem el :D

Ha egy tévén király műsor van, akkor a kartonból kivágott főcímek sem zavarnak senkit. Egyébként tényleg mindegyik magyar csatorna küszködik ezzel a problémával, de egy ilyen fröcsögős csahos poszttal az ellenkező hatást éred el.

A blogbejegyzésre kommentelést arra találták ki, hogy a nép beverje egy kicsit azoknak a barmoknak az orrát, akik névtelenül fikáznak, mert az olyan szuper.

[medi@slag] 2008.03.24. 00:18:02

A pont-pont-vesszőcske hozzászólásokat kimoderáltam.

Nyugodtan lehet cikizni a blogot, valóban erre van a komment lehetőség. A blog pedig arra hogy kiírjam magamból amit gondolok.

Nem kötelező olvasni, vitatkozni persze lehet, értelmes stílusban.

Még annyi, hogy a Duna TV szellemiségét, a Híradójának szerkesztését nem cikiztem, az arculatáról mondtam el a szubjektív véleményemet. Lehet vele nem egyetérteni. Ennyi.

További szép estét mindenkinek.

tévés 2008.03.24. 08:53:34

Függetlenül attól, hogy milyen a blog design-ja, attól még igaz, hogy a dunatv-é szar. És egyébként igen, kábé úgy működnek ott a dolgok, hogy vagy egy erdélyi designer vagy valakinek a valakijének sikerült összehoznia. Egyébként ezzel mind nem is lenne baj, ha egyáltalán értene hozzá, meg ha az egész DTV nem így működne.

[medi@slag] 2008.03.24. 12:24:08

Köszi tévés, én is erre gondoltam.

A mentségemre meg annyit, hogy baromira nem értek a webes felületek programozásához, ezt is egy létező sablonból másoltam le hajnali kettőkor. A lényeg hogy leírjam a véleményem, nem a design. Ez a blog ugyanis nem sok száz millió Ft (közpénz) -ból működik, mint a Duna TV.
süti beállítások módosítása